Inbjudan Skjortan IMG_0302.jpeg

OM OSS

Skjortan - eller storyn om Z-Profil

För en konstnär börjar det ofta med ett vitt ark. För oss på Z-Profil var det en vit skjorta. Den hade en ficka på bröstet, praktisk och proper. Våra grundare, tvillingbröderna Åke och Leif Larsson – som båda var sjuksköterskor på den tiden – hjälpte en kompis att sälja in den som arbetsplagg till sjukhuset.

Zorros avtryck

Någonting med denna skjorta triggade brödernas fantasi. Kanske kunde de hjälpa fler arbetsplatser hitta passande kläder? De köpte in ett helt lager av skjortor och började sälja dem på fritiden. Så småningom breddades sortimentet med fler produkter och verksamheten växte. De döpte sitt företag efter barndomsidolen Zorro, som gjorde eleganta avtryck med sin värja.

Från källare till showroom

Sedan dess har vi på Z-Profil gjort en lång resa tillsammans med våra kunder. Från källarlokalen på Skolgatan i Umeå, har vi med flera stopp på vägen färdats till dagens online- butik och showroom på Västerslätt i Umeå och i centrala Skellefteå. Från ett litet textiltryckeri har vi utvecklats till en byråpartner med experter som hjälper kunderna att skapa relevanta profilprodukter.

Det kan vara stadiga arbetskläder, företagsgåvor eller skräddarsydda kavajer, allt efter kundernas behov. Givetvis med hänsyn till hållbarhet, design och funktionalitet.

Digital evolution

På sin tid lovade Åke och Leif Larsson dyrt och heligt att datorerna aldrig skulle bli en del av Z- Profil, kunden skulle alltid få känna och lukta på produkterna. Detta kan vi skrocka åt i dag. Den digitala evolutionen är en självklar del av oss, men det fysiska kundmötet fortsätter att vara centralt i vårt arbete.

Bäst i branschen

Vi tänker fortsätta utvecklas för att skapa största möjliga värde för våra kunder. Men vi vill inte bara följa med i utvecklingen, vi vill leda den. För att bli bäst i branschen måste vi våga tänka nytt och vidga våra vyer. Samtidigt vill vi hedra vår historia och den plats där allt började, Västerbotten.

Kreativa samarbeten

Vårt arbete handlar egentligen inte om skjortan, eller om någon annan profilprodukt. Det handlar om vad vi, eller våra kunder vill förmedla. För att utmana oss och hjälpa oss att nå nya kreativa höjder, samarbetar vi gärna med designers och konstnärer i framkant.

PXZ-5794-1600pxl.jpg
PXZ-5841-1600pxl.jpeg
Succéserien

Vår största succé hittills är vår numera varumärkesskyddade Umeåserie, med vaser och skålar designade av Ulrica Hydman Vallien på Kosta Boda. 

Till vårat trettioårsjubileum samarbetade vi med en av Umeås mest färgstarka kreatörer, Jessica ”Persikamy” Arevärn. I händerna på henne förvandlades vår vita skjorta till ett vitt ark, där hennes personliga tolkning av Umeå tog form. Resultatet av samarbetet ser ni på bilderna på denna sida, en hyllning av Umeå genom PXZ-mönstret. 

Har ni också en historia & en bakgrund ni vill berätta genom ett liknande projekt? Ta kontakt med någon av våra experter för att skapa skräddarsydd produktkommunikation för just er berättelse.